Accesibilizarea paginilor web trebuie să devină o prioritate pentru orice entitate prezentă pe internet, deoarece accesul tuturor persoanelor la informație este un drept fundamental care nu poate fi îngrădit sau încălcat.

Adeseori persoanele cu dizabilitați nu pot accesa produse, servicii, informații și alt conținut disponibil online pentru simplul motiv că programatorii nu respectă normele de accesibilitate în vigoare. Aceasta duce la o mulțime de frustrări pentru cei în cauză, la pierderea clienților de către cei ce au afaceri în mediul online sau digital, deoarece utilizatorul nu poate duce la bun sfârșit o activitate online.

Formularele neetichetate corect, imaginile fără text alternativ, informațiile vitale plasate ca text în imagini, codurile captcha inaccesibile, contrastul sau culorile inadecvate pentru font sau fundal sunt doar câteva dintre probleme ce pot fi rezolvate ușor, fără modificări importante sau fără schimbări de structură și design al site-ului. Când un utilizator nevăzător, de pilda, care folosește un cititor de ecran pentru navigare pe web întâlnește un cod captcha inaccesibil el nu poate parcurge comanda, sau înregistrarea contului mai departe fară ajutor de la terțe parti. Când textul este prea mic sau asemănător la culoare cu cea de fundal, cei cu probleme de vedere vor avea dificultăți fie în applicarea unui zoom corespunzător fie în citirea textului mărit din pricina lacunelor de contrast. Când un popup ce apare pe parcursul unui proces de comanda sau înregistrare, nu rămâne vizibil destul timp, cel cu probleme de dexteritate nu are timp să mute cursorul pe zona respectivă, iar cititorul de ecran pe când va fi plasat pe acea zona popup-ul va fi dispărut deja. Persoanele cu dislexie au nevoie de butoane mari, colorate, și având iconuri şi simboluri clare ce să indice menirea respectivelor butoane. Cei cu probleme de auz nu pot folosi un conținut exclusiv audio, decât dacă acesta are close caption sau transcriere text a fișierului audio. Un utilizator cu cecitate are nevoie și de transcriere text a fișierelor audio dar și de audio descriere pentru fișierele video. Și tot acest amalgam de informații suplimentare trebuie afișat pe un display Braille care are și el limitările sale. Toate acestea sau doar câteva din ele pot face diferența dintre un site sau serviciu accesibil online și unul inutilizabil de diferite categorii de utilizatori cu dizabilitați.

Prin urmare gama de adaptări a conținutului web astfel încât să fie accesibilă persoanelor cu dizabilități este largă, necesitând un audit prealabil în vederea stabilirii nivelului de conformanță cu normele de accesibilitate în vigoare. De asemenea, are nevoie de un plan de corectare/redresare și o retestare ulterioară implementării modificărilor convenite. Aşadar, pentru orice entitate care consideră accesibilitatea importantă la modul serios, vor trebui făcute testări periodice în vederea corectării problemelor ivite odată cu actualizările software apărute dar și ajustarea după normele nou introduse de WCAG și celelalte organizații responsabile de standardele de accesibilitate.


Cum se face un audit de accesibilitate?

Există doua moduri de a testa nivelul conformantei cu accesibilitatea:
1. Testare automată cu programe sau scripturi dedicate detectării neconcordanțelor cu normele WCAG
2. Testare manuală a paginilor web de către utilizatori cu dizabilități pregătiți special pentru astfel de responsabilități.

Acești testeri manuali sunt pregătiți în privința normelor de accesibilitate și au și cunoștinte de programare web, dar pot testa paginile web în calitate de utilizator final. Dacă acești testeri pot utiliza cu succes paginile dvs web și pot parcurge fară dificultăți cele mai importante zone din site-ul dvs atunci aveți un site utilizabil și accesibil la modul rezonabil. Unele mici ajustări pot fi menționate, recomandate, implementate și astfel experiență respectivilor utilizator va fi lină, fară nici un impediment, lăsându-le ocazia să vă recomande și altor utilizatori din acea categorie.

Uneltele automate de testare pot indica zone ce trebuiesc corectate, și sunt de un mare folos celor ce cunosc tipul de rezultate returnate de scanarea site-ului, însă obiectivul ultim al unui proces de accesibilizare este să aducă utilizatorului final, în speță noastră utilizatorul cu dizabilități, o experiență similară celorlalți, la fel de ușoară, clară și lesne de întreprins. De aceea nici o unealtă de testare automată nu poate produce rezultatul returnat de un tester uman, la modul manual.


Dacă nu am ținut cont de accesibilitate de la început, mai pot face ceva cum când proiectul meu e online?

Da, desigur! Cei mai mulți procedează în acest fel, deși un plan bine făcut la începutul unui proiect online scutește și echipa de accesibilizare și proprietarul site-ului de o mulțime de bătăi de cap. Au fost utilizatori care au reclamat probleme de accesibilitate ale site-ului sau aplicaţiei dvs? Dacă da, spuneţi-ne ce anume a fost raportat şi lăsăţi-ne să verificăm.


Nu aveţi nimic raportat dar totuşi nu vreţi să ajungeţi în această situaţie?

Lăsaţi oamenii noştri să testeze site-ul dvs cu uneltele specifice utilizatorilor cu dizabilităţi şi vă vom spune cum staţi. Vă vom recomanda de asemenea un plan de redresare dacă e nevoie, pe care îl putem implementa împreună odată agreat.
Doar contactaţi-ne prin formularul de contact!


Cât costă un proiect de accesibilizare?

Un preț fix nu putem oferi, din moment ce fiecare site sau proiect online are vastitatea sa și necesită mai mult sau mai puțin timp pentru audit, reparare, retestare. Nu ezitați însă să ne spuneți despre intențiile dvs și putem face o oferta de preț de îndată ce avem toate detaliile. Spuneți-ne despre site-ul dvs și intențiile dvs referitoare la accesibilitate folosind formularul de aici și vă vom contacta în cel mai scurt timp.

*Photo by Verne Ho on Unsplash