Ultima decadă din epoca tehnologiei a adus în prim plan mai mult ca niciodată folosirea dispozitivelor mobile, astfel că astăzi tabletele și telefoanele inteligente fac parte din viața cotidiană aducând un beneficiu extraordinar utilizatorului final deoarece îl ține conectat permanent la mijloacele de conectare și comunicare precum și la fluxul de informații de care are nevoie.Însă din nou, ca și în domeniul site-urilor web și al aplicațiilor desktop și aici lacunele de accesibilitate pun bariere serioase în fața celor cu dizabilități. Și platforma iOS cu ale sale iPhone, iPad și iPod și platforma Android cu ale sale nenumărate dispozitive branduite după placul producătorului pun, nu o dată, adevărate provocări înaintea utilizatorului ce folosește tehnologii de acces. Limitări cu privire la conectarea la display-ul Braille, conectarea cu dispozitivele auditive legate prin bluetooth, cât și funcționarea aplicațiilor cu cititoarele de ecran aflate în telefoanele inteligente aduc în discuție din nou testarea și evaluarea aplicațiilor mobile pentru diferite categorii de utilizatori cu dizabilități cum ar fi:
- cei cu probleme de vedere;
- cu deficiențe auditive;
- mobilitate redusă;
- alţii.
Scenarii în care utilizatorul descarcă aplicații mobile în cadrul căruia gesturile de navigare aferente screen reader-ului nu funcționează, butoane grafice neetichetate ale căror rost utilizatorul nu le înțelege pentru că cititorul de ecran nu poate citi rostul acelui buton, probleme la menținerea focusului pe o zonă anumită de pe ecran, cât și construirea prea puțin intuitivă a aplicației poate aduce utilizatorului o frustrare de nedescris, în locul beneficiului pe care aplicația îl pretinde.
De aceea, o testare amănunțită a aplicației pentru diferitele scenarii de utilizare trebuie avută în vedere. De cele mai multe ori dezvoltatorii nu găsesc testeri care să poată da un feedback corect în privința folosirii acelei aplicații în tandem cu un cititor de ecran sau un display Braille, astfel că ei se rezumă la un bun număr de utilizatori testeri obișnuiți lăsând testările de accesibilitate în seama uneltelor automate.
Aplicația odată lansată ajunge să fie greu sau niciodată corectată corespunzător din punct de vedere al accesibilității, iar lipsa de dorință a respectivilor utilizatori cu dizabilități de a trimite feedback legat de experiența lor dezastruoasă vă conduce la falsa impresie că aplicația este în regulă pentru toată lumea. Ulterior dezvoltatorii sunt surprinși să găsească forumuri și liste de discuții duduind de conversații referitoare la proasta accesibilitate a aplicației pentru care erau atât de mândri și convinși că e total accesibilă.
Bineînțeles că astfel de situații duc la pierderea de clienți, la evitarea serviciilor oferite prin aplicații prea puțin accesibile și căutarea unor soluții alternative mai accesibile, care nu de puține ori, se găsesc chiar la concurență.
Prin urmare, o testare serioasă a aplicațiilor mobile încă din faza de dezvoltare și includerea de utilizatori finali cu dizabilități va fi cea mai bine aleasă soluție încât reputația și veniturile afacerii sau dezvoltatorului să nu fie afectate.
Putem oferi asistență și consultanță pe parcursul dezvoltării aplicațiilor mobile precum și testeri ce folosesc în viața de zi cu zi tehnologii de acces pe dispozitivele mobile. Contactați-ne și spuneți-ne despre proiectul dvs de aplicație și începeți astfel lucrul cu dreptul cel puțin în ceea ce privește accesibilitatea.
*Photo by Rodion Kutsaev on Unsplash