În cadrul cursului de accesibilizare documente putem arăta și învăța la modul practic personalul firmei sau organizației dvs în privința producerii de documente accesibile persoanelor cu dizabilități. Adeseori sunt mai afectați de problemele de accesibilitate ale documentelor deficienții de vedere și nevăzătorii.

Pentru deficienții de vedere adesea contrastul nu este potrivit sau mărimea fontului nu e suficientă. Utilizatorul nevăzător nu vă ști ce este reprezentat într-o diagramă inaccesibilă sau într-o fotografie conținută în document.


Adesea lucrătorii din birouri scanează un document și îl lipesc ca poză într-un document nou, astfel că textul este vizibil tuturor mai puțin nevăzătorilor, deoarece un cititor de ecran va trata respectivul document ca unul care conține doar o singură fotografie a cărei conținut nu poate fi citit. Eventual, OCR-ul, adică recunoașterea optică a caracterelor, ar putea rezolva această problemă dacă utilizatorul are instalat un astfel de software suplimentar pe dispozitivul cu care consumă informația. De asemenea, formatarea defectuoasă în privința cuprinsului sau a headingurilor poate face experiența cititorului de ecran dificilă. Prin urmare, se pot aplica mici trucuri sau ajustări de accesibilitate în fiecare document, mai cu seamă că ultimele versiuni de editoare de text au aceste facilități de testare a accesibilități gata încorporate.

Vă putem învăța, prin urmare, cum să produceți documente PDF, Doc, sau Docx ori documente Google accesibile deficienților de vedere. Cursul este unul scurt, de circa 2-3 ore și constă în demonstrarea efectivă a acestor unelte de accesibilitate cât și în oferirea resurselor potrivite din care să învățați sau să vă reamintiți cum se produc documente accesibile.


Contactați-ne pentru mai multe informații sau pentru programări pentru acest curs.

*Photo by Kelly Sikkema on Unsplash